Starkt ökad alkoholförsäljning i Strängnäs

Systembolaget i Strängnäs har ökat sin försäljning rejält jämfört med förra året. När försäljningen i landet ökat med drygt fyra procent och i länet med drygt fem procent så ökade försäljningen i Strängnäs med 25 procent.
Och socialchefen i kommunen, Bengt Gustavsson, är nu orolig inför framtiden. -I ett längre perspektiv tror jag det kan få svåra konsekvenser, eftersom åtkomligheten ökar förmodligen i alla familjer, säger Bengt Gustavsson. Tillgängligheten för ungdomar blir påtaglig. De flesta ungdomar debuterar med att dricka alkohol hemma eller genom att man får en flaska vin eller starksprit till sin fest för att man inte ska handla svartsprit. Det är en otjänst, för det adderas till det man ändå konsumerar. I november förra året fick Strängnäsborna möjlighet att handla öl, vin och sprit i en självplocksbutik. Och där kan en del av förklaringen till den ökade försäljningen ligga. Men då brukar det ofta handla om att man lockar över kunder från närliggande butiker utan självplock. I Strängnäs kommun finns också en gammaldags systembutik i Mariefred, och sen Strängnäs självplocksbutik öppnade så minskade visserligen försäljningen i Mariefred jämfört med första halvåret förra året, med 15 000 liter öl, vin och sprit. Men ökningen i butiken i centrala Strängnäs var samtidigt 100 000 liter, betydligt mer alltså.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".