Eskilstuna

Klotterbekämpning ger resultat

Kostnaden för att ta bort klotter i Eskilstuna kommun har minskat med nästan hälften på två år. Kommunen har effektiviserat verksamheten.

Genom att lägga all klottersanering på ett saneringsföretag och genom att skapa ett mer effektivt rapporteringssystem till polisen har Eskilstuna kommun dragit ner rejält på kostnaderna för att ta bort klotter från kommunens fastigheter.

Kostnaden har minskat från strax över en miljon kronor år 2006, till drygt en halv miljon 2008. Målet är att allt klotter som upptäcks ska vara borttaget inom 48 timmar, vilket är en överenskommelse mellan de största fastighetsägarna i kommunen, säger Tomas Lindblom, säkerhetschef på det kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheter. 

– Om vi ser en vägg med taggs så lockar det andra klottrare till sig att fortsätta att klottra så får vi bort det snabbt så visar vi vilken nivå vi vill ha det på. Vi vill sanera snabbt så att det inte är någon idé att klottra.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".