Sörmland

Färre godkända nior i Eskilstuna

Allt fler sörmländska niondeklassare blir behöriga till gymnasiet. I de flesta av länets kommuner så är fler nior än tidigare, behöriga att söka till gymnasieskolans nationella program. Eskilstuna går dock emot strömmen. Det kan man se om man jämför niornas höstterminsbetyg, jämfört med det 2007.

För att en niondeklassare ska vara behörig till gymnasieskolan nationella program måste den lägst ha betyget godkänt i kärnämnena alltså matematik, engelska och svenska.

Edvardslundsskolan låg tidigare bra till. Höstterminens betyg 2007 visade att endast 12 % av eleverna var obehöriga. Men efter 2008 års hösterterminsbetyg har siffran ökat till 24 % behöriga elever.

– De årskurserna som gick ut 08/09 var extremt duktiga och motiverade. Detta året har vi många elever med särskilda behov, säger Leif Örnrå som är rektor på Edvardslundsskolan.

Skolan har nu vidtagit ett åtgärds program för att fler elever ska få godkänt i kärnämnena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".