Ny strokebehandling dröjer i Sörmland

Personer som drabbas av slaganfall, så kallad stroke, kan på många håll runt landet få en ny typ av behandling som ger patienter större chans att bli helt återställda. Men ännu erbjuds inte den här behandlingsformen på något sjukhus i Sörmland.
Trombolys är en medicinsk behandling som under lång tid använts inom sjukvården, främst vid hjärtinfarkter, för att lösa upp blodproppar. På 90-talet började forskare i USA undersöka om trombolys skulle kunna användas också på blodproppar i hjärnan, och för några år sen introducerades metoden kliniskt i USA. Med trombolysbehandling ökar strokepatienters chanser att tillkfriskna avsevärt. Men en förutsättning är att patienten påbörjar behandlingen inom tre timmar från slaganfallet. I dag erbjuds trombolysbehandling för strokepatienter på flera sjukhus runt landet. Ett par av dem är Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska sjukhuset i Stockholm. Men även patienter vid mindre sjukhus som lasaretten i Köping och Falun kan få trombolysbehandling. Däremot finns inte möjligheten på något av sjukhusen i Sörmland. Socialstyrelsen planerar att i sina nya riktlinjer peka på vikten av att behandlingen erbjuds på fler av landets sjukhus. Men i Sörmland ser man olika på när det kan bli aktuellt. Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Kullbergska sjukhuset ska efter sommaren tillsätta en arbetsgrupp för att se när det kan införas, medan chefsläkaren på Nyköpings lasarett, Svante Sjöstedt, inte tror att det kan erbjudas där förrän nästa år. Bland annat beroende på att det ställer stora krav på ambulans- och röntgenkapacitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".