Hästbranschen ökar i omfattning

Antalet hästar i Sverige ökar och av landets minst 300 000 hästar, finns minst 10 000 i Sörmland. och antalet bara ökar. Hästbranschen har blivit en stor industri, som direkt och indirekt omsätter cirka 20 miljarder kronor, enligt en ny rapport från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
Men de delar av hästhållningen som omsätter de stora pengarna, det vill säga galopp- och travsporten, är inte bara positiva. Det tycker Madeleine Forsgren, hästägare på Stenbro gård utanför Eskilstuna. Hon säger att alla hästar inte behandlas så väldigt väl. - Så fort pengar är involverat, så verkar man glömma bort hänsynen till hästarna. Om man vet hur en häst som mår bra ser ut, så är det svårt att se på de hästar som tävlar, säger hon. Av de 20 miljarder som hästbranschen i Sverige omsätter, står trav och galoppindustrin för drygt hälften. Men, även hästturism och ridskoleverksamhet omsätter miljardbelopp i Sverige, enligt en rapport från bland annat Lantbrukarnas riksförbund och Nationella stiftelsen för hästhållningens främjande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".