eskilstuna

Eva ska hjälpa kvinnor till jobb

I Eskilstuna håller ett nytt projekt på att startas upp för att kvinnor med utländsk bakgrund som varit hemma länge lättare ska kunna komma ut i arbetslivet. Projektet kallas Eva och ska ge kunskap om allt från hälsa till myndighetsblanketter.

– Det är ett nytt land och folk behöver ju veta hur de ska gå tillväga för att klara sig själva ekonomiskt. Och kvinnor tänker mest på barnen och hemmet så det är svårare för dem att komma ut till större tankar, säger Rose som är lärare på SFI i Eskilstuna.

Det är Eskilstuna kommun, Landstinget, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som står bakom projektet.

Det nya projektet kallas ”Eva” och riktar sig till kvinnor med utomeuropeisk bakgrund som har högst sex års utbildningsbakgrund med sig från sitt tidigare hemland.

Det här är en grupp kvinnor som enligt kommunen bara blir större och större och behovet av hjälp har därför ökat.

I Eva-projektet är tanken att man ska få hjälp med att hitta en väg in i samhället och till egen försörjning.

Genom arbetsträning ska svenskan bli bättre. Genom studiebesök hos olika myndigheter ska man lära sig fylla i blanketter, till till exempelvis försäkringskassan. Något som många nya svenskar säger sig ha problem med.

Men även att använda datorer och ta hand om sin egen hälsa är något som kvinnorna ska bli bättre på.

– Jag tycker att det är dags att vi prioriterar kvinnor. Jag hoppas att det här projektet ska ge hopp och tillträde till arbetsmarknad och samhällsliv, säger Katarina Björklid som är projektledare för ”Eva”.

Sammordningsförbundet RAR ska under tre år bidra med totalt närmare 6 miljoner kronor till projektet. Ansvariga hoppas kunna locka 150 kvinnor att vara med i Eva-projektet och tanken är att det ska dra igång i vår.

Basima Josef från Irak går på SFI i Eskilstuna. Hon tycker att ett projekt så som EVA behövs för kvinnor med utländsk bakgrund.

– Absolut. Vi behöver lära oss mer och studera mer. Man måste kämpa, säger Basima Josef från Irak.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".