ESKILSTUNA

Svårt för Smederna att klara elitlicens

Allt strängare krav från motorcykelförbundet Svemo innebär med all sannolikhet att speedwayföreningen Smederna i Eskilstuna inte klarar sin elitlicens 2010.

Ett nytt krav på elitklubbarna från och med i år är att de ska redovisa ett plusresultat för verksamhetsåret 2008. För Smederna gick det inte alls. På årsmötet nyligen konstaterades det att föreningen gick back med nästa en miljon kronor 2008. Med det späddes skulderna på till närmare fyra miljoner kronor sammanlagt.

Elitlicensen för speedwayklubbarna är en relativt ny företeelse och för varje år som går skärps kraven på de klubbar som vill tävla på elitnivå. Hittills har de ekonomiska kraven stannat vid att klubbarna skött sina betalningar mot anställda, förare, som kanslipersonal. Kraven har inte bara gällt att personalen ska ha fått sina pengar utan även skatter och andra pålagor ska också ha betalats i laga ordning.

Den första april i år ska ansökningarna om elitlicens vara Svemo till handa och då handlar om licenser för tävlingsåret 2010. I mitten av juni ska Svemo komma med beskedet till klubbarna, som sedan har ett par veckor på sig att överklaga licensnämndens beslut till apellationsnämnden.

Nytt för den här gången är alltså kravet på plusresultat för klubbarna verksamhetsåret 2008, något som nog många klubbar får svårt att klara.

Klart är att Smederna inte kommer att klara det kravet sett till den redovisning klubben lämnat. Smederna gick back med drygt 900 000 kronor, nästan en miljon.

Underskottet spädde på den redan höga skuldbördan till totalt 3,8 miljoner kronor. Även där vill licensnämnden ha en plan för hur klubben ska klara av det.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".