Många äldre har inte längre råd med hemtjänst

Förra året tvingades många pensionärer i Sörmland säga upp hemtjänsten eftersom timavgiften blev högre när maxtaxan infördes. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Sörmland gjort till några av länets kommuner.
Folkpartisten Bruno Karlsson är ordförande för socialnämnden i Strängnäs och han menar att de pensionärer som slutat med hemtjänst kanske vill lägga pengarna på annat. - De tycker väl inte att de har behov av det eftersom de inte har hemhjälp längre, säger Bruno Karlsson. - För de som vill lägga pengar på annat så är det upp till dem. Samtidigt som maxtaxan inom hemtjänsten infördes förra sommaren höjde också de flesta sörmländska kommuner timavgiften. Det betydde att de pensionärer som behövde mycket hjälp fick det billigare - men att dom som bara behövde lite hjälp fick det dyrare. Så dyrt att många tvingades säga upp sin hemtjänst. I Katrineholm tvingades ungefär 50 pensionärer säga nej till den hjälp dom tidigare haft - i Nyköping och i Strängnäs var det ungefär 25 i varje kommun. En äldre man i Strängnäs till exempel betalade innan maxtaxan 136 kronor i månaden för sex timmars städ- och tvätthjälp. Efter maxtaxan höjdes avgiften till 642 kronor - vilket han inte hade råd med. Bruno Karlsson - ordförande för socialnämnden i Strängnäs - tror alltså att de som sade nej till hemtjänst gjorde det för att de plötsligt kom på att dom inte längre hade det behovet. Och därför tycker han inte att kommunen på något sätt ska försöka hjälpa dem som sagt upp hemtjänsten. - Nej, det är inte aktuellt att skaffa oss fler utgifter eftersom vi har det kämpigt ekonomiskt som vi har det, säger Bruno Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".