SÖRMLAND

Skillnad på erbjudanden vid varsel

Det är stor skillnad i hur väl de olika fackklubbarna i Sörmland lyckas i förhandlingarna med arbetsgivarsidan när anställda varslas. Ett par månaders extra månadslöner utöver uppsägningstiden i äldreavgång eller 75 procent av lönen i upp till fem år är olika exempel från företag i Sörmland. 

Ove Jansson är avgående vice ordförande i IF-metallklubben på SSAB i Oxelösund. Han berättar att man på företaget går igenom hur många som är villiga att ta avtalspension.

– Man kan alltid tycka att saker och ting kan bli bättre men jag har redan bestämt mig för att ta avtalspensionen. Då lämnar man plats till någon yngre, säger Ove Jansson.

Det var i början december förra året som beskedet kom att arbetsstyrkan på SSAB i Oxelösund ska minskas med 350 personer till följd av den ekonomiska krisen. Av dem är cirka 100 visstidsanställda som redan fått gå.

För att minimera uppsägningarna så har SSAB-facken kommit överens med koncernledningen att anställda som fyllt 60 år ska erbjudas avtalspension på 75 procent av lönen inklusive OB-tillägg fram tills det att de fyller 65 år.

Liknande överenskommelser har träffats på Outokumpu i Eskilstuna och diskuteras just nu på Alfa Laval.

Men på Volvo i Eskilstuna så har äldre anställda enligt facket inte fått några generösa avtalspensionserbjudanden. Det man fått är ett par extra månadslöner utöver uppsägningstiden, om man inte nappat på erbjudandet om avgångsvederlag på 100 000 kronor om man går direkt.

Bert Thulin är ordförande på IF-metallklubben på Volvo i Eskilstuna och han säger att han inte är nöjd med att folk tvingas sluta på sina jobb.

– I det här fallet har en del valt att ta uppgörelsen och därmed frivilligt valt att sluta. Men den stora delen är tvingad att gå ut i arbetslöshet och det känns inte bra, säger  Bert Thulin.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".