Invandrartjejer behöver stöd om tvångsgifte

Behovet av att prata om tvångsgifte är stort bland vissa grupper av invandrarbarn. Den slutsatsen drar BRIS efter att i två år ha arbetat speciellt gentemot invandarbarn och deras föräldrar.
- Det är viktigt att organisationer som BRIS lyfter den här frågan, så vi får till en attitydförändring, säger Anwar Samuelsson, regionchef för BRIS i Sörmland. - Det här är unga flickor som självklart ska ha stöd och hjälp av föräldrarna när man söker en livspartner, fortsätter Anwar Samuelsson. - Men att välja mot flickans vilja är fullständigt horribelt, och kan inte accepteras enligt svensk lagstiftning. I Sverige erkänns enligt lagpraxis utländska äkenskap om flickan är minst 15 år. Men enligt ett lagförslag ska den gränsen höjas till 18 år. Shariseh Ghasenejad är kurd från Iran och arbetar för kvinnors rättigheter både politiskt och genom kurdiska föreningen i Eskilstuna. Hon hoppas att en 18-årsgräns ska hjälpa tjejerna på sikt. - Det är positivt och jag är glad över lagförslaget. Men man måste tänka på att många invandrarföräldrar inte accepterar att döttrarna har sex innan de gifter sig, säger Shariseh Ghasenejad. Förutom lagändring tror hon att det krävs många diskussioner och attitydförändringar. Hon kommer i höst själv att bjuda in till ett flertal möten. De här unga tjejerna behöver ofta hjälp av andra vuxna, menar hon. - De sitter alltid ensamma, och försöker lösa sina problem, men kan inte göra någonting.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".