Det är långt kvar innan alla kan erbjudas terapi.
sörmland

Mer terapi och mindre medicin

Depression ska behandlas med kognitiv beteendeterapi, KBT. Det skriver Socialstyrelsen i de nationella riktlinjer som presenterades i dag. Men det finns för få utbildade KBT-terapeuter. Och i Sörmland är det långt kvar innan man kan leva upp till socialstyrelsens rekommendationer. 

Jonas Borgman är verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Nyköping och Katrineholm och han är positiv till de nya riktlinjerna i dess helhet.

– I de flesta fall av lätta till måttliga depressioner och ångesttillstånd så tror jag KBT är en bra väg, men i svårare fall behövs det till även andra tekniker, menar Jonas Borgman.

Mer kognitiv beteendeterapi för att behandla depression och ångest, och mindre medicin, det är vad socialstyrelsen rekommenderar.

Men utbildade KBT-terapeuter är en bristvara i hela landet. I Sörmland pågår redan satsningar på vidareutbildning inom psykiatrin och elva nya terapueter anställs inom primärvården. Det kommer inte att räcka.

Än så länge är det inte klart exakt vad det kommer att kosta landstinget att möta det ökade behovet. Men bara för de vuxenpsykiatriska klinikerna på länets tre sjukhus kan det röra sig om en ökad kostnad på cirka en miljon kronor om året, tror Jonas Borgman.

Och det kommer att dröja länge innan landstinget kan erbjuda kognitiv beteendeterapi i den omfattning som socialstyrelsen rekommenderar.

– Det är många år framåt om man inte använder sig av hjälp utifrån och anställer redan utbildade terapeuter men de är eftertraktade, menar Jonas Borgman.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".