STRÄNGNÄS

Vindkraftsmotståndares ton skrämmer kommunanställda

Strängnäs kommun har satt munkavle på de anställda på bygglovsenheten som arbetar med vindkraftsfrågor. Det har gjorts sedan handläggare utsatts för situationer som de upplever som hotfulla i samband med Strängnäs stifts ansökan om att få bygga två vindkraftverk i Helgarö i Strängnäs.

Handläggarna får inte utan tillstånd uttala sig för media eller ensamma prata med engagerade kommuninvånare. Även bygglovschefen Erik G Olsson måste ha tillstånd innan han kan ställa upp för intervju.

– Vi har tagit ett principbeslut,  och därför måste jag cleara detta med vår informatör först. Det skulle ju vara väldigt märkligt om vi som varit med och fattat det här policybeslutet att låta informatören samordna allting, själva var de första att bryta mot beslutet, säger Erik G Olsson.  

Kommunens munkavle gäller samtliga medarbetare på bygglovsenheten som arbetar med vindkraftsfrågor. Den gäller inte bara kontakter med media - exempelvis rekommenderas bygglovshandläggare att hänvisa till sina chefer när sakägare eller andra engagerade kommuninvånare ringer. De får inte ensamma prata med medborgarna.

Bakgrunden är en mycket infekterad situation som bygglovshandläggare upplevt som hotfull. En av medarbetarna har också slutat när situationen var som värst.

Både tjänstemän och politiker har fått e-post, där de personligen ställts till ansvar för de konsekvenser ett beslut att säga ja till vindkraft skulle innebära för en grupp vindkraftsmotståndare. Vindkraftsmotståndarna har också en blogg på Internet, där kommunens tjänstemän hängts ut.

Bernd Stümer, Helgarögruppens webbansvarige, är mycket upprörd över att kommunen munkavlebelägger sina medarbetare. Han lägger allt ansvar på kommunen och säger så här om varför Helgarögruppen engagerat sig så hårt mot vindkraftsplanerna att de tar till hårdföra metoder.

– Byggs det så kan vi inte bo kvar. Det hotar vår existens. När det gäller vårt väl och ve använder vi den här tonen för att jag menar, vad ska vi göra, ska vi tiga och lida, nej utan de som ställer till det här de får stå sitt kast och ta sitt ansvar, säger Bernd Stümer, kontaktperson och webbansvarig hos Helgarögruppen.

Strängnäs kommun håller inte med om att kommunen har en policy som innebär att allmänheten inte får prata med bygglovshandläggare som arbetar med vindkraftfrågor, det säger kommunens informationschef Lena Gennemark Edsbäcker. Hon har avböjt att ställa upp i någon bandad intervju, men säger att det heller inte stämmer att kommunen lagt munkavle på några medarbetare.

– Tvärtom är vi mycket noga med att betona för våra medarbetare att de självklart har full meddelarfrihet, och själva avgör om de vill ha kontakt med media, säger hon.

Bakgrunden till den uppkomna situationen är, menar hon, att medarbetare på bygglovsenheten upplevt pressen på dem från olika håll som ett arbetsmiljöproblem, som kommunen har ett ansvar att försöka lösa.   

Det är inte bara kommunens tjänstemän i Strängnäs som upplevt vindkraftsmotståndarna Helgarögruppens agerande som hotfullt. Även Vårfruberga – Häradsförsamlingens företrädare har hängts ut på nätet. Det började med att Helgarögruppen spikade upp lappar på flera kyrkportar, bland annat på Vansö kyrka.

– Texten var formulerad som en bön, men vi upplevde den som ganska hotfull, säger Lars Adolfsson, kyrkoherde i Vansö kyrka.

Lars Adolfsson framhåller att han har full förståelse för att svårigheten att påverka kommunala och kyrksamfälliga beslut i stiftet, för den som riskerar att få ett icke önskvärt vindkraftverk som granne, kan väcka frustration. Han vill ha en dialog. Men helgarögruppens metoder tycker han går för långt och han förstår att människor kan känna sig hotade.

Sveriges Radio Sörmland har också talat med invånare i Helgarö, som känner sig främmande för Helgarögruppens metoder, men som på grund av stämningen i samhället inte vågar uttala sig i radion.

– Vi har inte förolämpat och hotat någon, säger Bernd Stümer, Helgarögruppens webbansvarige. Det har väl uppfattats så.

Du tycker inte att det finns någon anledning för dig eller för gruppen som helhet att be om ursäkt, eller så?

– Nej, absolut inte. Det vi har gjort är i syfte att få ett beslut som påverkar negativt varenda medborgare i Sverige och det beslutet vill vi ändra på. Det kan man inte sitta och be om ursäkt för. Jag tycker nog att vilka medel som helst är tillåtna i det.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".