Eskilstuna

Fler skolor tar emot invandrarelever

Istället för att starta ytterligare internationella klasser i redan invandrartäta skolor i Eskilstuna ska tre skolor, som ligger mer centralt ta emot invandrarelever. Barn- och utbildningsförvaltningen har beslutat att starta de nya klasserna på Odlarskolan, Slagstaskolan och Djurgårdsskolan.

I skolorna i Eskilstuna kommun har antalet nya elever, alltså elever som just kommit till Sverige, nästan fördubblats under ett år.

De nyanlända eleverna placeras under det första året i en så kallad internationell klass, en lite mindre klass där stor fokus ligger på att lära sig det svenska språket. Under det här året har kommunen rätt att bestämma i vilken skola eleven ska gå.

– Idag har vi en bostadssegregation och eleverna kommer då ofta till en skola där det redan finns många nyanlända elever och många elever med annat modersmål, säger Margareta Forsberg, skolchef på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

– Vi vill att eleverna ska få större möjligheter att komma i kontakt med det svenska språket genom att gå i skolor där de får möta svenska elever i större utsträckning.

Istället för att starta ytterligare internationella klasser i redan invandrartäta skolor i kommunens ytterområden har man nu på barn- och utbildningsförvaltning beslutat sig för att starta de nya klasserna på Odlarskolan, Slagstaskolan och Djurgårdsskolan, alltså skolor som ligger mer centralt, trots att det många gånger innebär en längre skolväg för den nyanlända eleven.

– För föräldrar kan det ju vara en oro att se sitt barn åka längre bort än till den skola som man ser genom fönstret, men idag när vi ändå har tillfälliga lokaler i Tunafors skola, så ser vi att det har fungerat bra, säger Margareta Forsberg.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".