Jimmy Jansson, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Eskilstuna

Personalnedskärningar väntar för skolan

Den ekonomiska krisen tvingar nu Eskilstuna kommun att ta till drastiska åtgärder för att klara ekonomin. Det handlar om kraftiga kostnadsminskningar och sannolikt också personalnedskärningar. 

Liksom flera andra kommuner i Sörmland så brottas Eskilstuna kommun med minskade skatteintäkter och ökade utgifter för försörjningsstöd och nu krävs att kostnadsnedskärningar inom alla områden. Enligt Rolf Brunell, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, så kommer kommunen att tvingas dra ner på personal inom skolan och förskolan.

– Vi blir färre ute på förskolorna, grundskolor och gymnasiet och det är absolut inte bra, säger Rolf Brunell.

Lågkonjunkturen slår hårt mot Sörmlands kommuner. Skatteintäkterna minskar samtidigt som kostnaderna för försörjningsstöd väntas öka kraftigt, i Eskilstuna med minst 20 procent. För att täcka de ökade utgifterna för försörjningsstöd måste besparingar göras inom samtliga verksamhetsområden i kommunen, inklusive skolan.

Det kommer enligt kommunen inte bli tal om uppsägningar i första hand, men personalstyrkan inom Eskilstunas skolor och förskolor kommer ändå att minskas, bland annat genom pensionsavgångar som inte nytillsätts.

Förvaltningen har redan sparat in på ett antal miljoner och nu ska ytterligare åtta miljoner hämtas in. Ingen stor summa sett till förvaltningens totala budget på 1,6 miljarder, men kostnadsminskningen kan ändå få stor betydelse.

– Det motsvarar 20 speciallärartjänster, och det är oerhört sorgligt att vi då inte kan anställa dem, säger Rolf Brunell.

Redan idag lägger Eskilstuna ganska lite pengar på varje elev jämfört med andra kommuner, men nu måste man alltså minska kostnaderna ännu mer.

Och ovanpå allt har Eskilstunas skolor nyligen fått kritik från Skolinspektionen. Elevernas betyg ligger under rikssnittet och Skolinspektionen menar att kvalitén måste höjas. Dessutom är barngrupperna i förskolan för stora.

– Det pågår ett arbete att förbättra resultaten på skolorna , men nu blir det svårare om det krävs direkta personalförstärkningar tillexempel för att förbättra personaltätheten inom förskolan, säger Rolf Brunell.

Även Jimmy Jansson, socialdemokratisk vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att det är stor risk att kommunen tvingas göra personalneddragningar. Men han hoppas fortfarande på att staten ska bidra med pengar, något som blir klart först i april när vårpropositionen kommer.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".