flen

Svårare att få feriearbete

När allt fler blir arbetslösa blir konkurrensen om jobbmöjligheterna större. En grupp som drabbas hårt är sommarjobbande ungdomar som inte bara måste konkurrera mot varandra utan även mot vuxna arbetssökande. En möjlig lösning är feriearbeten som flera kommuner i länet erbjuder unga. Men även här slår finanskrisen till när allt fler ska dela på kakan. 

– Jag tror det blir svårare i år på grund av finanskrisen det blir ju inte allt vanligare att få arbete direkt, säger David Seller och Magnus Ögren som båda är 17 år och på jakt efter sommarjobb.

När andra kommuner i länet väljer att satsa mer pengar på feriearbeten så ska Flens kommun försöka skaffa fler arbeten för samma pengar som förra året. Och man lovar att skaffa jobb till alla sökande som är födda 1992 och man förutspår en ökning av sommarjobbssökande i år.

– Visst kommer de att bli fler eftersom det ser ut som det gör på arbetsmarknaden men då får vi se till att de istället kanske jobbar färre timmar, menar Christina Franzén från Arbetsmarknads- och utbildningscentrum i Flen.

Den närmsta tiden ska det raggas kommunala arbetsplatser på Arbetsmarknads- och utbildningscentrum. Jobb hos privata arbetsgivare får ungdomarna söka själva.

Alexandra Maritz
alexandra.maritz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".