Öppna branddörrar på äldreboende i Nyköping

Sommarens extrema värme gör att många tvingas bryta mot lagen genom att ställa upp branddörrar på sina arbetsplatser. Enligt räddningstjänsten är det mycket vanligt att branddörrar som ska vara stängda står öppna.
Branddörrar är till för att förhindra och begränsa brandspridning. Enligt räddningstjänstlagen ska de vara stängda. Men Benny Svensson, brandmästare på Sörmlandskustens räddningstjänst menar att det är många arbetsplaster som just nu bryter mot lagen. På äldreboendet Rosenkällagården i Nyköping står de flesta branddörrar öppna just nu. Och eftersom det finns åtta avdelningar med fem branddörrar i varje får det som finns till hands fungera som dörrkilar. På avdelningen "Konvaljen" står en dörr uppställd med hjälp av en sopskyffel och en annan med hjälp av ett bord som dessutom blockerar vägen. Chefen på Rosenkällagården Ann-Christin Olofsson menar att situationen är så extrem att de äldre kanske svimmar om man inte ställer upp branddörrarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".