Sörmland

Fler övervakningskameror 2008

Antalet övervakningskameror fortsätter att öka i länet. Idag finns över 500 tillstånd för kameraövervakning registrerade hos länssyrelsen i Sörmland. Under 2008 beviljade länsstyrelsen 42 tillstånd.

Det är något fler än antalet beviljade tillstånd året innan. Men Datainspektionen är kritisk och menar att det i vissa fall kan vara ett hot mot den personliga integriteten.

– Det är tryggheten. Det är jättetryggt att kolla i kameran om det skulle vara något man misstänker. Tyvärr hade vi hade ett rån tidigare och det kändes tryggt att kunna lämna över bevisen till polisen, säger Monica Talving Danielsson, som arbetar på Talvings Tobak i Eskilstuna och i hennes butik finns två övervaknings kameror.

På mindre än tio år har länsstyrelsen i Sörmland beviljat mer än 300 tillstånd för kameraövervakning

Bakom varje tillstånd finns oftast fler kameror, vilket betyder att antalet övervakningskameror som satts upp i sörmland under den här tiden är fler än det dubbla.

Under 2008 beviljade länsstyrelsen 42 tillstånd för kameraövervakning. Det är något fler än antalet beviljade tillstånd året innan, vilket är en utveckling som Göran Gräslund, chef för datainspektionen är kritisk till.

– Det handlar om rätten att vara ifred och rätten till ett privatliv. Om du har en övervakningskamera i en butik så kanske folk tycker att det är ok och man förstår varför, men om man har en övervakningskamera riktad mot ett omklädningsrum i en butik då är det ett ganska stort intrång i den personliga integriteten.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".