"Nyköpings kommun bröt mot lagen"

När Nyköpings kommun tidigare i år slöt ett marknadsföringsavtal med flygbolaget Ryan Air bröt de mot Lagen om Offentlig Upphandling. Det skriver Nämnden för Offentlig Upphandling, NOU, i ett yttrande till länsrätten.
-Kansliet anser att avtalet är av den naturen att det ska upphandlas enligt lagen om offenlig upphandling. För oss förefaller det som om Nyköpings kommun har brutit mot Lagen om Offentlig upphandling, säger Margareta Hentze är kanslichef på NOU. När Nyköpings kommun i våras satsade 55 miljoner kronor på ett reklamavtal med flygbolaget Ryan Air väckte det starka känslor hos Nyköpingsborna. Flera privatpersoner, politiker och företag överklagade kommunens beslut till länsrätten. Ett företag menade att Nyköpings kommun inte följt Lagen om Offentlig Upphandling, eftersom de inte i vanlig ordning gick ut och annonserade så att andra företag kunde vara med och erbjuda sina tjänster. Länsrätten å sin sida vände sig till Nämnden för Offentlig Upphandling och det är alltså deras yttrande som kommit nu. Pär Cronhult är chefsjurist på näringslivets konkurrenskommission och han företräder två som överklaget till länsrätten, en privatperson och en annonsbyrå. -Jag är inte ett dugg förvånad. Det är ganska självklart att Nämnden för Offentlig Upphandling kom fram till det här, för att om man har köpt tjänster ska man upphandla det i konkurrens, säger Pär Cronhult. Och det är inte säkert att det är Ryanair som ha hand om kommunens marknadsföring tio år framåt i tiden för 55 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".