Svårt att skydda sig mot fritagningar på anstalter

Det är svårt att skydda sig från fritagningar som den på Mariefredsanstalten tidigt på måndagskvällen. Det säger ansvariga inom kriminalvården.
- Den här typen av händelser där du har vapen inblandade eller du använder så pass grova metoder, de är svåra att gardera sig emot. Den händelsen var ganska noga planlagd, säger Peter Kjellin, säkerhetsansvarig på anstalten. Han säger att kriminalvården misstänker att misstanke är att de har haft tillgång till en insmugglad mobiltelefon för att kommunicera och planera fritagningen. Det var strax före 18.30 på måndagen som en 24-årig fånge från stockholmstrakten, dömd till fem års fängelse för grovt rån, fritogs vid Mariefredsanstalten. Fyra män backade igenom grinden till anstalten med en Jeep och ställde sig på vakt med vapen. De fritog fången som just då fanns ute på en rastgård och flydde sen i en splitter ny Volvo v70 ned till Frönäs vid Mälaren. Flydde i motorbåt Flykten fortsatte sen i en snabbgående båt mot Stockholmsområdet och en polishelikopter förföljde männen. Efter ca en timme greps båtens förare, en 31-årig man av polisen och knappt en timme senare greps den 24-årige fången och en 19-årig medhjälpare, alla i närheten av Upplands Bro. Ingen skadades fysiskt vid fritagningen och polisens ingripande. Samtidigt tar kriminalvården handom den personal som utsattes för fritagarna och går igenom händelsen för att se om säkerheten kan förbättras. Ansvariga ville på tisdagen inte kommentera om de anser att säkerheten behöver förbättras. Den 24-åriuge fången har förts till en annan anstalt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".