Underkännande av miljonavtal en dyr affär

Att nämnden för offentlig upphandling underkänner nyköpings kommuns 55-miljonerkronors avtal med flygbolaget Ryanair kan bli en dyr affär för skattebetalarna. Det menar flera oppositionspolitiker vi pratat med. En av dem är det moderata oppositionsrådet Jan Carle.
Jan Carle är inte förvånad över att avtalet underkänns. - Jag utgår naturligtvis från att detta yttrande är avgörande för Länsrättens ställningstagande, säger Jan Carle. Jan Carle är tjänstledig rådman vid länsrätten och bedömer att rätten kommer lägga stor vikt vid yttrandet från Nämnden för offentlig upphandling, ett yttrande som helt underkänner kommunens upphandling av marknadsföringstjänster för 55 miljoner kronor hos Ryanair - kommunen har brutit mot lagen. Om domstolen stoppar kommunen från att betala de 15 miljoner kronor som återstår innebär det kontraktsbrott från kommunens sida, vilket innebär att Ryanair kan säga upp avtalet och behålla de 40 miljoner kronor som kommunen hittills betalat. Men oavsett länsrättens dom som väntas inom en snar framtid så kan det kritiska yttrandet från nämnden för offentlig upphandling ge marknadsföringsbolag som velat vara med och lägga bud på 55-miljonerssatsningen stöd i ryggen om de vill stämma kommunen, det menar Göran Silfverling, gruppledare för folkpartiet. - Nämndens yttrande är ett starkt tillrättavisande av kommunens sätt att hantera det här avtalet, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".