KATRINEHOLM

Kommunal oroligt för varsel

Kommunalfacket är oroligt för de varsel om uppsägningar som diskuteras i flera sörmländska kommuner, bland annat i Vingåker och Gnesta. I Katrineholm har kommunen redan lagt ett varsel på 47 personer, bland annat inom vård och omsorg. Främst är det medlemmar i fackförbundet kommunal som drabbats. Kommunals ordförande i Sörmland Lena Andersson säger att hon är orolig.

– Det som händer nu påverkar kommunernas ekonomi så mycket att man blir orolig, berättar Lena Andersson.

De flesta av länets kommuner ser en stor risk för att det kan bli uppsägningar, främst under 2010. Det som avgör är det ekonomiska läget i och utanför kommunerna. Är det lågkonjunktur blir skatteintäkterna mindre och man måste spara in pengar genom att säga upp anställda.

Äldreboendet Strandgården i Katrineholm är drabbat av just det berättar Stefan Ivarsson som är områdeschef där.

– Vi kommer att ha personalneddragningar här hos oss. Det kommer att innebära att den personal som är kvar kommer att få en högre arbetsbelastning och att vi får minskad tid med de boende, säger Stefan Ivarsson.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista