SÖRMLAND

Oklara regler kring könsstympningsintyg

Cheferna inom primärvården i Sörmland vill ha vägledning av Socialstyrelsen för hur de ska agera när asylsökande kvinnor begär läkarintyg på att de riskerar könsstympning om de återvänder till hemlandet.

Risken att bli utsatt för könsstympning i hemlandet är ett tungt vägande skäl för att få asyl. Kommer flickan eller kvinnan från ett land där könsstympning är vanligt och om hon samtidigt kan visa att hon själv inte blivit könsstympad så ökar chanserna att få stanna i Sverige.

I oktober förra året fattade Migrationsverket ett vägledande beslut där en familj från Eritrea fick stanna i Sverige eftersom hennes dotter riskerade att utsättas för könsstympning om familjen återvände till Eritrea.

Den senaste tiden har ett antal kvinnor sökt sig till länets vårdcentraler för att bli undersökta och få intyg som visar att de inte blivit könsstympade. Primärvårdscheferna vill att Socialstyrelsen talar om vad som krävs i de här fallen och om en gynekolog måste ge intyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista