ESKILSTUNA

Aktivister dömda till fängelse

Fyra månaders fängelse för grov skadegörelse och brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar. Det blev domen för de två personer som stått åtalade i Eskilstuna tingsrätt för att i oktober brutit sig in på Saab Bofors Dynamics område i Eskilstuna och där förstört vapen.

De två dömda tillhör nätverket Ofog som säger sig kämpa för en kärnvapenfri och demilitariserad värld.

Anna Andersson, 27 år, är en av dem som nu dömts till fyra månaders fängelse.

– Jag kommer att överklaga. Vi har agerat i nödvärn för att förhindra extremt grova skadegörelse som vapen orsakar i världen, säger hon.

Den andra aktivisten, Martin Smedjeback, 35 år, har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga.

Det var en natt i mitten av oktober som de två aktivisterna klippte upp staketet till Bofors Dynamics område i Eskilstuna tog sig in i fabriken och förstörde flera granatgevär som fanns där. 

Exakt hur mycket de 14 granatgevär som förstördes var värda, har företaget inte velat avslöja men Bofors har krävt att få 1,2 miljoner kronor i ersättning från aktivisterna. Enligt dagens tingsrättsdom ska de två dömd betala 11 000 kronor i skadestånd till företaget. Resten av det eventuella skadeståndet kommer att avgöras i en civilrättslig process.

De två aktivisterna har erkänt att de brutit sig in på företagets område och förstört vapen där. Det var de själva som kontaktade polisen i samband med aktionen mot Bofors Dynamics och de greps i lokalen.  

Men de två har ändå förnekat brott. Martin Smedjeback har i en tidigare intervju i Sveriges Radio P4 Sörmland försvarat handlingen och sagt att det är ett större brott att svenska vapen skickas till krig, speciellt de krig som är emot folkrätten.

Men tingsrätten gick alltså på åklagarens linje och dömde de båda till fängelse för grov skadegörelse och brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar. Martin Smedjeback döms även för olaga intrång på Aimpoints område i Malmö, ett företag som tillverkar kikarsikten.

Läs också:

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".