SÖRMLAND

Sörmländska kvinnor röker mest

Det blir allt färre rökare i Sverige och detta i alla samhällsgrupper. Det visar Folkhälsoinstitutets årliga undersökning. Sörmland, som ligger i topp tillsammans med Västmanland och Gotland när det gäller kvinnliga rökare, har också minskat andelen rökande kvinnor från 22 till 20 procent.

– Jag försöker sluta men jag har rökt sedan tonåren så det blir att man fortsätter, säger rökaren Alexandra Sköldin från Eskilstuna.

Sörmland är det län som i många år har legat i topp när det gäller antal rökare, och då särskilt när det gäller kvinnliga rökare. Enligt en studie som Svenska Dagbladet gjorde i slutet av förra året så är Sörmland också det län som är sämst på att erbjuda patienter hjälp med att sluta röka.

Men siffrorna som presenterades av folkhälsoinstitutet under måndagen får kritik av landstinget i Sörmland som menar att deras egna undersökningar inte visar att antalet rökare i Sörmland utmärker sig särskilt i jämförelse med övriga landet

Men enligt folkhälsoinstitutets undersökning har rökningen i landet minskat med 200 000 personer på fem år och det är kvinnorna som dragit ned mest på sin konsumtion.

Margaretha Haglund, tobaksexpert på FHI, säger till Radio Sörmland att det finns flera faktorer som gjort att rökningen minskat. Bland annat beror det på att vi i Sverige nu har rökfria miljöer, höga priser på tobak och att antirökkampanjerna tagit bort en del av glorifieringen runt rökningen.

Men enligt Margaretha Haglund är det för tidigt att slå sig för bröstet. Fortfarande är det alldeles för många som röker och arbetet måste fortsätta med att bekämpa rökningen menar hon.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista