ESKILSTUNA

Fler söker hjälp för missbruk

Allt fler personer vänder sig till beroendecentrum i Eskilstuna, för att få hjälp att bli av med sitt alkohol- eller narkotikamissburk. Och det är allt fler kvinnor och unga människor som söker hjälp.

Beroendecentrum i Eskilstuna är en öppenvårdsmottagning som tar emot vuxna människor som vill bli av med sitt alkohol- eller narkotikamissbruk. Under 2008 ökade antalet personer som sökte hjälp här.

Enligt Pia Andersson, enhetschef för vuxen- och beroendeenheten, kan en anledning till ökningen bero på att beroendecentrum är en nyöppnad verksamhet som nu blivit mera känd.

– Men sen tror vi också att missbruket faktiskt ökat, säger hon.

Siffror från polisen visar att antalet anmälda narkotika brott i hela Sörmland blivit drygt 400 fler mellan 2007 och 2008.

Hos beroendecentrum ökade antalet hjälpsökande kvinnor ökade med 5 procentenheter mellan 2007 och 2008. Enligt Pia Andersson kan en förklaring vara att många unga kvinnor mår psykiskt dåligt, något som flera studier har visat.

– Och då är det lätt gjort att ta till olika sätt att lugna ner sig på eller känna att man ska må bättre. Då är tyvärr alkohol och droger ett av de sätten, säger Pia Andersson.

Men störst var ökningen bland de allra yngsta, personer mellan 18-24 år. År 2007 utgjorde den gruppen av de hjälpsökande 16 procent, år 2008 var de 28 procent av de hjälpsökande.

– Vad gäller ungdomar är det lättåtkomligheten man kan vara väldigt orolig för, att det är lättåtkomligt via internet och så, säger Pia Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista