SÖRMLAND

Landstinget spårar hepatit C-smittade

Landstinget intensifierar arbetet med att spåra personer som kan vara smittade med hepatit C. 284 sörmlänningar kommer få hem ett brev med en uppmaning att testa sig för Hepatit C.

De som får brevet med uppmaning att testa sig är personer som kan ha tagit emot blod någon gång mellan år 1974 till 1991. Hepatit C var då okänt och blodet som gavs var inte testat för hepatit C.

De som befinner sig i riskzonen är de som var barn under perioden och som vårdats för cancer, hjärtopererats, fötts för tidigt eller fått blodbyte.

Socialstyrelsen har rekommenderat landsting och regioner att aktivt spåra de här grupperna för att de  ska kunna testas för hepatit C. I Sverige handlar det om cirka 45 000 personer som har fått blodtransfusion i barndomen under 1965-1991.

Hepatit C kan ge upphov till en kronisk leverinflammation, men för den som är bärare av hepatit C finns i dag goda behandlingsmöjligheter, enligt landstinget. 

I Sörmland har redan omkring 1 570 personer testat sig. Nio av dem har blivit positiva i första testet och ska genomgå ytterligare test.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".