Länet

Skållade grisar upprör grisbönder

Sörmlands grisproducenter reagerar kraftigt på avslöjandet att grisar skållats levande på svenska slakterier. Alla de grisbönder som Sveriges Radio Sörmland pratat med tycker att det hela är upprörande.
– Det är hemsk att de skållas levande, säger Agneta Fröberg från Stora Sundby, tidigare sekreterare i Sörmlands grisproducenter.

Ekot avslöjade på tisdagen att grisar förra året skållades levande vid fyra stora slakterier som ägs helt eller delvis av Sveriges största köttproducent Scan. Och orsaken var bristande rutiner visar dokument hos livsmedelsverket.

Agneta Fröberg från Stora Sundby utanför Eskilstuna har haft grisar i 15 år. Precis som de andra sörmländska grisbönder vi prata ned ser hon allvarligt på att grisar har skållats levande.

Ekots granskning visar att grisar skållats vid fyra stora slakterier fjol. De slakterier som skållat levande grisar misstänks för brott mot djurskyddslagen.

Grisar har förts in i en hiss, där de sövts, men eftersom de varit för många, har bedövningen inte tagit ordentligt. Sedan ska grisarna avlivas med hjälp av en kniv och avblodning, men även där har det gått fel.

Det är helt enkelt bristande rutiner, på grund av ökad produktion, som verkar ligga bakom det som hänt.

– Det hade varit en sak om det hade hänt på ett ställe under en dag. Det hade varit lättare att förklara, säger Agneta Fröberg från Stora Sundby.

Klara Johansson
lara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".