Vapenorder till Eskilstuna får hård kritik

Miljöpartisten Björn Lymar i Eskilstuna riktar kritik mot att vapentillverkaren Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna tillverkar vapen som exporteras till länder som är i krig. Lymar menar att detta sker samtidigt som vapenföretagen ofta säger sig värna om fred.
Bofors fick nyligen en stororder på granatbeväret Carl-Gustav till de amerikanska elittrupperna, men Lymar anser att vapenexporten är omoralisk och anser att det inte går att förena svensk vapenexport med det svenska fredsarbetet. Björn Lymar anser att vapentillverkarna måste ställa om och att Eskilstuna, som har en gammal vapentradition, ska lämna sitt, som han uttrycker det, "mörka förflutna". Ordern innebär att fabriken i Eskilstuna kommer att tillverka vapnet och fabriken i Karlskoga kommer att tillverka ammunitionen. Ordern innebär att beläggningen på frabriken i Eskilstuna kan behållas, men den innebär inga nyanställningar, sa företaget på tisdagen då ordern blev offentlig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".