SÖRMLAND

Landstingets ekonomi allt tuffare

Det ekonomiska läget för kommuner och landsting blir allt svårare. Landstingets underskott blev förra året 123 miljoner kronor. Det är 148 miljoner kronor sämre än budgeterat.

Det visar landstingets årsredovisning och det är framförallt ett omfattande underskott (-189 miljoner kronor) inom hälso- och sjukvården som gör ekonomin så dålig.

Den negativa ekonomiska utvecklingen i landstinget beror bland annat på minskade skatteintäkter. Mot bakgrund av lågkonjunkturen och att de beräknade skatteintäkterna väntas minska framöver så har läget försämrats jämfört med tidigare prognoser.

För första gången på många år minskar nu också antalet anställda. Förra året var antalet anställda knappt 7400, vilket är en minskning med knappt 100.

Samtidigt så har landstinget sagt att det ska vara med och finansiera Citybanan i Stockholm med 300 miljoner, men de pengarna finns inte med i den ekonomiska planeringen.

Citybanan är en pendeltågstunnel under Stockholm som ska öka spårkapaciteten och punktligheten och göra järnvägsnätet mindre störningskänsligt. Projektet beräknas kosta drygt 16 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".