Militärer äter dyrare middagar än vad som tillåts

Militärer inom Mellersta militärdistriktet i Strängnäs dricker och äter för mer pengar än vad som är tillåtet enligt deras egna regler. Distriktet skrev en policy för representation för drygt ett år sedan, men den följs inte. Det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.
Till exempel bör inte middagar kosta över 300 kronor per person, vilket de oftast gör. - Jag är medveten om att ibland är det 330 och sällan 290 kronor. Börjar man närma sig uppåt 350, 375 då tycker jag att man lämnar riktvärdet, säger Jan Stääv är tjänsteförättande stabschef. Dyra middagar Enligt Mellersta militärdistriktets policy för intern representation ska middagar alltså inte kosta mer än 300 kronor per person. Men, det gör de oftast. På Siegrothska mässen, på P10 i Strängnäs, som är deras egen representationslokal, har de betalt mellan 365 och 450 kronor för middagarna det senaste året. En av fakturorna har tjänsteförättande stabschef Jan Stääv, själv undertecknat: - Den är lite hög och det är ju jag som har skrivit på den. Det är ju så. Flera felaktiga fakturor Jan Stääv menar att policyn är ett steg för att få bort gamla traditioner med frikostig representation inom distriktet och för att få alla att förstå vilka regler som gäller. Men, trots att han tycker att de blivit bättre på att följa de riktlinjer som finns, så är det flera av fakturorna som inte är okej, enligt policyn. De flesta saknar deltagarlistor, middagarna är dyrare än de får vara och vid flera tillfällen har man ätit middag vid arbetsmöten, vilket man inte får enligt policyn. Och visst kan de bli bättre, säger Jan Stääv: "Inga skandaler" - När det har misslyckats finns det ingen anledning att försvara det. Då har det begåtts ett fel. Men vi hittar inga skandaler i det här, jag menar vi har ju hört om andra saker. Men det är är något som man får ta ett samtal om. Lisa Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".