Reklamavtal förbjuden subvention

Det irländska flygbolaget Ryanair kan tvingas att ställa in alla flygningar mellan Strasbourg och London. En fransk domstol har slagit fast att ett reklamavtal som flygbolaget har med den franska staden Strasbourg är en otillåten subvention. Det skriver Södermanlands Nyheter.
Flygbolaget tecknade för ett år sedan ett reklamavtal med den franska staden. Reklamavtalet är värt 60 miljoner kronor och gäller under fem år. Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat tidigare har Nyköpings kommun bidragit med 40 miljoner kronor till samma flygbolag i ett reklamavtal som fått hård kritik och dessutom har Nämnden för offentlig upphandling nyligen slagit fast att det bryter mot lagen, det vill säga kommunen borde ha låtit andra bolag lämna anbud. Avtalet är värt sammanlagt 55 miljoner kronor. Göran Fossberg, kommunsstyrelsens ordförande försvarade avtalet och sade till Sveriges Radio Sörmland på onsdagen att han anser att reklamavtalets utformning inte omfattas av lagen om offentlig upphandling och att kommunen därmed inte gjort något fel. Länsrätten kommer att avgöra den saken senare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".