Eskilstuna

Kompetenshöjning i lågkonjunkturen

I veckan har Mälardalens högskola startat ett projekt, som innebär att anställda på företag som drabbats av lågkonjunkturen, får chans vidareutbilda sig. Framför allt är det forskningsprojekt, som de här personerna kommer delta i.
– Jag har fått en fantastisk möjlighet att bygga på min egen kompetens inom sitt specialområde och ge min arbetsgivare och akademin en tjänst i det. Men jag är fortfarande anställd på Volvo, säger Anders Eklund, som är logistikutvecklare på Volvo och bedriver ett forskningsprojekt.

I veckan har Mälardalens högskola startat ett projekt, som innebär att anställda på företag som drabbats av lågkonjunkturen, får chans att vidareutbilda sig. Framför allt är det forskningsprojekt, som de här personerna kommer delta i.

– Jag har fått en fantastisk möjlighet att bygga på min egen kompetens inom sitt specialområde och ge min arbetsgivare och akademin en chans i det. Men jag är fortfarande anställd på Volvo, säger Anders Eklund, som är logistikutvecklare på Volvo och bedriver ett forskningsprojekt.

Satsningen som Mälardalens högskola har gjort tillsammans med bland annat regionförbundet, KK-stiftelsen och företagen innebär att man varvar forskningsstudierna med kontakt med sin arbetsplats.

Meningen är att både högskolan och företaget ska ha nytta av forskningen. För Anders Eklund som arbetar på Volvo innebär forskningen att han får en spetskompetens som också kommer att behövas vid en högkonjunktur.

– Det är ju ett av de tillfällena man kan få möjlighet att stärka kompetensen för att vara snabbare än konkurrenterna ut på banan igen.

Samtidigt är det här ett sätt för högskolan att bedriva ett forskningsarbete som är viktigt, inte minst för skolans egen profilering.

– Det finns flera vinnare. Det handlar om att kompetensutveckla personer för framtiden. Individerna blir vinnare. Högskolan får resurser och kan samarbeta bra med företagen, säger Mats Jackson, professor på Mälardalens högskola.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".