700 anställda ska bort från Assa Abloy

Låsföretaget Assa Abloy med stor produktion i Eskilstuna ska minska antalet anställda i hela koncernen med 700 anställda redan i år. Det är oklart om och i så fall hur Assa AB och Assa Industri i Eskilstuna påverkas.
Beskedet om nedskärningar kommer samtidigt som Assa Abloy presenterade en delårsrapport som visar en minskad vinst före skatt på 407 miljoner kronor för årets andra kvartal jämfört med vinsten på 484 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Bland annat ska komponenttillverkningen i Skandinavien koncentreras. I till exempel USA, Tyskland, Italien och Spanien ska verksamheter slås samman, flyttas eller läggas ned. Oklart om Assa i Eskilstuna påverkas Ingen i företagsledningen var vid 11-tiden på torsdagen tillgänglig för en kommentar om och i så fall hur verksamheten i Eskilstuna påverkas. Metalls klubbordförande, Leif Bergkvist, säger sig inte ha fått några signaler om neddragningar är aktuella på Assa i Eskilstuna. - Jag har ingen aning, har inte läst delårsrapporten. Vi har ju haft en positiv utveckling ända sedan vi blev Assa Abloy. Det har investerats mycket här och satsats på nya produkter. Skanidnavien har ju klarat sig bra jämfört med andra delar av Assa, men det är klart att vi kan drabbas, men har inte fått några sådana besked, sa Leif Bergkvist vid 11-tiden på torsdagen. Assa Industri i Eskilstuna producerar bland annat lås och gångjärn för bland annat industrin. Assa AB i Eskilstuna tillverkar komponenter till systerföretag i koncernen och tillverkar kompletta lås och cylindrar, exempelvis elektroniska lås. Assa Abloy har totalt drygt 20 000 anställda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".