Viljo Mannerlinna, ordförande för den romska föreningen Joshua, förbereder sig för mötet med politikerna i Eskilstuna.
ESKILSTUNA

Romer vill ha hjälp att hitta lokal

Under torsdagen träffar företrädare för en romsk förening Eskilstunas ledande politiker. Bakgrunden är det som Radio Sörmland tidigare rapporterat om i en serie inslag, om romers utsatta situation i Eskilstuna. Många romska ungdomar fullföljer inte grundskolan, samtidigt som arbetslösheten bland vuxna romer är hög.

Tillsammans har ett sextiotal romer startat en förening för att bryta romers utanförskap och nu vill föreningen ha hjälp från kommunen för att ordna en lokal för verksamheten.

Viljo Mannerlinna är föreningens ordförande och han säger att hoppas att kommunen kommer att hjälpa föreningen med en lokal.

– De kommer att tjäna mycket på det här i längden. Man kan fråga sig hur mycket en individ som är arbetslös kommer att kosta. Det är oerhört stora pengar, säger Viljo Mannerlinna.

Enligt Viljo Mannerlinna är arbetslösheten mycket hög bland Eskilstunas finsktalande romer och han menar att det både handlar om romers misstro mot majoritetssamhället och om att romer diskrimineras på arbetsmarknaden.

Den nybildade romska föreningen Joshua har inlett ett samarbete med ABF och företagare i Eskilstuna för att skaffa praktikplatser till romer. Föreningen vill också föra en dialog med företagen om inställningen till romer säger Mannerlinna.

Föreningen Joshua kommer också rikta in sig på att ge barn läxhjälp och peppa ungdomar att fullfölja grundskolan och om föreningen får en lokal kan den också fungera som en fritidsgård för ungdomarna, säger Viljo Mannerlinna.

– Ungdomarna är hela tiden på oss och undrar när vi kan få en lokal. När kan vi sätta igång frågar de, säger Viljo Mannerlinna.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".