Attentatet mot Blue moon bar

Mordbrandmisstänkt 16-åring släppt

Den 16-åriga Södertäljebo som suttit anhållen, misstänkt för försöket att bränna ner restaurang Blue Moon Bar i Nyköping i januari, släpptes på tisdagsförmiddagen. Åklagaren hade begärt honom häktad, men tingsrätten beslutade att släppa honom på grund av hans låga ålder.

16-åringen greps pch anhölls i tisdags. Enligt kammaråklagare Robert Eriksson finns det tekniska bevis mot honom och han kommer därför åtala honom för försök till grov mordbrand. I väntan på åtalet ville åklagaren att 16-åringen skulle sitta häktad.

Men den som är under 18 år får bara häktas om det finns synnerliga skäl. Kammaråklagare Robert Eriksson ansåg att det fanns synnerliga skäl eftersom brottet var så pass grovt. Dessutom kunde 16-åringen påverka utredningen om han släpptes, menade åklagaren.

Men tingsrätten delade inte hans uppfattning, utan beslutade alltså att släppa 16-åringen. Han har nu omhändertagits av socialtjänsten i Södertälje.

Sedan tidigare är en 23-åring misstänkt för delaktighet i mordbranden mot samma krog i slutet av januari. Under fredagen hålls omhäktningsförhandlingar mot honom eftersom han motsätter sig fortsatt häktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".