SÖRMLAND

Motion på recept ny fluga

Fysisk aktivitet på recept sprids nu inom Landstinget Sörmland. Tanken är att motion i allt större utsträckning ska användas som komplement till utskrivning av vissa läkemedel, bland annat demens och ångest. Men främst handlar det om behandling mot fetma och högt blodtryck och lättare depressioner.

Receptet ser ut exakt som de recept man får vid utskrivning av vanliga mediciner, förklarar Angeli Beijnoff, hälsosamordnare inom landstinget.

– Utifrån ett samtal med den du möter i vården kommer du fram till vilken slags fysiskt aktivitet du behöver, säger Angeli Beijnoff.

Kan jag inte maska lite här då? För det är ingen som kontrollerar att jag går och simmar tre gånger i veckan?

– När det fungerar som bäst  har man en uppföljning för att se hur det har gått. Men det är klart att maska kan man alltid göra, säger Angeli Beijnoff.

Som patient ska man inte kunna strunta i receptet, därför är det i vissa fall närvaroplikt. Då går det till så att den ledare som håller i aktiviteten på baksidan av receptet fyller i antal motionstillfällen som patienten genomfört.

Fysisk aktivitet på recept är egentligen ingen nyhet, utan har funnits sedan 2001. Men genom att forskning på området nu börjar trilla in med förvånansvärt goda resultat blir allt fler landsting intresserade. Och nu är det dags för Sörmland att på allvar investera i motion på recept, menar Birgitta Bergman, hälsoutvecklare i landstinget Sörmland. Hon säger att livstidsrelaterade sjukdomar kostar mycket pengar för sjukvården.

– Ett exempel är en lårbensfraktur som kostar mellan två och trehundra tusen kronor per person. Det finns stora vinster att hämta, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".