FLEN

Bönder i protest mot mjölkpriser

Föreningen Sveriges Mjölkbönder kräver nu att de ska få bättre betalt för den mjölk de levererar till Arla, något som de danska bönderna redan får. Därför protesterade bönderna under torsdagen i centrala Flen där Arla Foods hade möte med bönder från området.

Bönderna parkerade sina traktorer utanför möteslokalen och det var traktorer överallt. En frustrerad stämning rådde kring möteslokalen i centrala Flen. Det var intresseföreningen Sveriges Mjölbönder som anordnade protesten. De är besvikna på arla eftersom de med rådande valutakurser får mindre betalt för sin mjöl än vad danskarna får.

Föreningen beräknar att de svenska bönderna får 50 öre mindre betalt av Arla än danskarna. Detta beroende på ett valutasystem i Arla som är 9 år gammalt.

Ordförande för Sveriges Mjölkbönder Per Andersson säger att det känns som att det hela inte kommer att lösas då bönderna redan försökt att påverka arla i frågan.

– Svenskar är i minoritet och det verkar inte som att det kommer någon lösning. Det vill vi protestera mot. Lika priser är en av käpphästarna i vårt system, säger Per Andersson.

Med på mötet i Flen var Arlas vice ordförande och han fick ta mycket kritik för att de inte ordnat en rättvisare betalning av mjölken tidigare.

– Vi måste hitta någon modell och metod som gör att vi kan hantera frågan utan att alltid röra upp tuffa känslor. Det är inte lätt, säger Åke Hantoft.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista