Nyköping

Våldsam man fick fängelse

En 31-årig man har dömts till åtta månaders fängelse för olaga hot och misshandel av en 19-årig kvinna i Nyköping. Mannen och kvinnan blev ett par i höstas och redan tidigt i relationen uppvisade mannen ett stort kontrollbehov, enligt domen.

Mannen och kvinnan, en 19-årig Nyköpingsbo, blev ett par i höstas. Redan tidigt i relationen uppvisade mannen ett stort kontrollbehov och en näst intill sjuklig svartsjuka, enligt tingsrätten.

Bara några veckor efter att de blivit tillsammans ska han ha misshandlat kvinnan första gången och det här följdes sedan av upprepade våldshandlingar, enligt domen. Bland annat ska han ha bränt kvinnan med en glödande cigarett och sparkat och slagit henne i huvudet med knytnävarna. Han ska också ha ringt och hotat att döda 19-åringen.

Mannen har tidigare dömts till två månaders fängelse för liknande brott och också genomgått beteendeterapi. Han har visat sig villig att genomgå ett behandlingsprogram mot att slippa fängelse, men eftersom den tidigare behandlingen inte givit effekt, och eftersom brotten han begått anses vara så pass allvarliga, dömer tingsrätten honom istället till fängelse.

Han döms till åtta månaders fängelse och ska också betala ett skadestånd på 5 000 kronor till kvinnan.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".