1 av 2
Malin Wardi, 5 år, och Andreas Basil, 6 år, tycker det är viktigt med många vuxna i förskolan.
2 av 2
Marie Andersson på Nyforsgatans förskola i Eskilstuna.
Eskilstuna

"Barnen kommer drabbas hårt"

Barnen kommer att drabbas hårt om kommunen drar in på personal i förskolorna. Det befarar förskollärare i Eskilstuna. Barngrupperna är redan större än vad kommunen anser att de bör vara.

Som Sveriges Radio Sörmland rapporterade på torsdagen kan det bli aktuellt med kraftiga nedskärningar i kommunen, bland annat inom bland annat förskolan och skolan. Kommunen går mot ett allt större underskott på grund av lågkonjunkturen och den politiska ledningen menar att neddragningar inom förskola och skola är oundvikligt.

– Jag ser ingen möjlighet att varken öka barngrupperna eller att minska personalen, jag förstår inte hur det ska gå till, hur vi ska kunna bedriva någon pedagogisk verksamhet, säger Marie Andersson, förskollärare på Nyforsgatans förskola i Eskilstuna.

Det är lunchdags på avdelningen Gulsippan och en av de få lugna stunderna på dan. Barnen har bänkat sig kring bordet och larmet har sänkt sig. På Gulsippan finns det 21 barn på tre vuxna. Redan det är för mycket, tycker förskolläraren Marie Andersson.

– Man hinner inte med och se alla barn, sitta ner med dem och spela spel och ha dem i knäet så mycket man behöver, säger hon.

Kommunens mål är att varje avdelning inom förskolan ska ha max 17,5 barn. Det målet ter sig allt mer avlägset. Idag ligger snittet på 19,5 och samtidigt ökar befolkningen i Eskilstuna.

Nu brottas också kommunen med ett underskott på 60 miljoner, på grund av minskade skatteintäkter efter alla varsel.

Johan Nilsson, barn- och utbildningsnämndens ordförande, sa till Sveriges Radio Sörmland på torsdagen att det kan bli aktuellt att skära ner på personal inom skolan och förskolan.

Malin Wardi, 5 år, tycker det låter som en dålig idé. Hon tycker att det borde finnas fler vuxna på avdelningen Gulsippan.

– När två barn gråter och det bara finns en vuxen kan den inte hjälpa två barn samtidigt.

Och Andreas Basil, 6 år, håller med om att personalen är viktig.

– Man ska ha många, säger han.

– Jag förstår inte hur man kan satsa så lite pengar på förskolan, för barnen är ju vår framtid. Och mår inte barnen bra i förskolan och skolan så får man betala för det senare, säger Marie Andersson, förskollärare på Nyforsgatans förskola i Eskilstuna.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".