Naturvårdsverket säger nej till skyddsjakt på varg i Sörmland
Nyköping

Ingen skyddsjakt på vargen

Naturvårdsverket säger nej till skyddsjakt på den varg som rev 26 får i en hage mellan Nyköping och Nävekvarn i slutet av oktober förra året. Efter att ha hört länsstyrelsen i Sörmland och lantbruksuniversitetets Viltskadecenter så anser Naturvårdsverket att det finns andra bättre lösningar än att bevilja skyddsjakt, exempelvis att stängsla fårhagar så att vargen inte kommer åt fåren.

– Det skulle innebära att vi i princip måste byta ut alla staket vi har, både där vi har får och där vi har kalvar, säger Bo Rundkvist, ordförande i LRF i Sörmland. Det är en väldig kostnad.

Hur ser LRF på möjligheterna att ha en vargstam i Sörmland?

– Vi ser att det är väldigt små möjligheter för det är så tätt mellan gårdarna och det är inte så mycket skog emellan, så vi tycker inte att vi kan ha varg här.

Det var i slutet av oktober som vargen rev 26 får hos Mathias Jönssons på Jobstorps gård utanför Nyköping. Vargen har sedan uppehållit sig i ett större område i närheten av gården, men den har vare sig före eller efter gjort några ytterligare angrepp på tamdjur.

Mathias Jönsson har fått 100 000 kronor i ersättning för de rivna djuren och han har ansökt om bidrag för att stängsla sina hagar, motsvarande sex kilometer stängsel. Han är idag besviken att Naturvårdsverket säger nej till skyddsjakt innan han fått klartecken om bidrag till stängslingen.

Carl Ingvarsson är länsstyrelsens rovdjursanvarige och han hoppas att vargen nu ska fortsätta som den gjort under vintern.

– Den har slagit både kronhjort och älg och även vildsvin, säger Carl Ingvarsson.

Mathias Jönsson och LRF har var för sig ansökt om skyddsjakt för att få bort vargen. Men eftersom Sverige enligt riksdagsbeslut ska ha en jämnt spridd vargstam, så anser Naturvårdsverket att det måste till mera förebyggande arbete som stängsling, för att motverka rovdjursangrepp. Det är ett arbete som inte kommit särskilt långt i Sörmland och som alltså inte stöds av LRF.

– Det är inte genomförbart, anser Bo Rundkvist.

LRF tänker inte överklaga naturvårdsvekets beslut om att inte tillåta skyddsjakt på vargen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".