Sörmland

Politiker upprörda över uteblivna pengar

Många av de ledande kommunpolitikerna i Sörmland är upprörda över att regeringen inte vill släppa till mer pengar redan i år. Kommunalrådet i Oxelösund, Benita Vikström, tycker att regeringen nonchalerar kommunernas svåra läge.

I Oxelösund visar den senaste prognosen att skatteintäkterna blir 17 miljoner kronor lägre än budgeterat och Oxelösund är en av många kommuner som anser att regeringen borde skjuta till pengar.

– Jag tycker att det är upprörande, säger Benita Vikström. Jag tycker att någon borde undervisa vår statsminister i skillnader mellan företag och kommuner. Ett företag producerar varor och när efterfrågan sjunker måste företaget ställa om och vidta åtgärder därför att de inte får in intäkter. I en lågkonjunktur är det inte så att våra barn stannar hemma och inte behöver barnomsorg, att vi får färre barn i skolorna eller att vi får färre gamla som ska ha omsorg. Vi har precis lika många som vi har i en högkonjunktur.

En rundringning bland de ledande kommunalråden i Sörmland visar att frustrationen är stor över att regeringen tycks vilja vänta med extra kommunala pengar till nästa år. Men det handlar främst om de socialdemokratiskt styrda kommunerna.

Viking Jonsson, S, kommunstyrelsens ordförande i Vingåker är inne på samma linje som Benita Vikström. Han säger att kommunerna är en krisbransch som alla andra och utan extra pengar tvingas kommunerna garanterat varsla personal.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Jimmy Jansson i Eskilstuna förklarar att de väntade varslen i sin tur kommer att leda till ännu sämre skatteintäkter. Han menar att den återhållsamma regeringspolitiken bara gör läget ännu värre inför 2010 och för Eskilstunas del beräknar man redan i dagsläget att underskottet kommer att bli minst 150 miljoner kronor nästa år. 

Från de borgerligt styrda kommunerna är tongångarna något annorlunda. I Gnesta bedömer kommunstyrelsens moderata ordförande, Henric Sörblad, att man har ett hyfsat läge att klara sig igenom 2009, men att extrapengar verkligen måste komma till 2010. Ungefär samma inställning har kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, moderaten Jan Carle.  

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista