Jan Åkerviken, ordförande för Smederna
Speedway

Åkerviken ny ordförande i Smederna

Smederna har fått en ny ordförande. På lördagen valdes Janne Åkerviken från Råby Rekarne på årsmötet. Han är till vardags it-chef på Eskilstuna kommun och har tidigare varit med en kortare period i styrelsen.

– Det känns bra, säger Janne Åkerviken. Jag har ju varit runt speedway mer eller mindre sedan barnsben, så jag är inte helt obekant med världen. Sen är det så att alla nya uppdrag innebär lite pirrighet i magen också, så det är lite blandade känslor.

Valberedningen säger att du har bra erfarenhet. Vad säger du själv?

– Det beror på vad man menar med erfarenhet. Jag kanske inte har den allra tyngsta erfarenheten av styrelsearbete, men jag har suttit med i flera olika styrelsen och haft flera olika positioner, men sen är jag som chef i mitt yrke van att arbeta med människor, organisation, ekonomi och budget. Det är väl det de tittar på lite grann.

Vad tror du om lagets möjligheter framöver?

– Jag kan inte uttala mig om det sportsliga ännu. Jag hoppas givetvis som alla andra att det ska gå väldigt bra för förarna och laget.  

Laget och föreningen brottas ju med nästan 4 miljoner kronor i skulder och riskerar att mista elitlicensen. Vad tror du om möjligheten att få ordning på ekonomin?

– Jag kan inte uttala mig om detaljer kring det, utan det kommer vi att titta på under kommande möten. Men det som jag har fått presenterat för mig tycker jag är jättebra och jag ser väldigt ljust på det. Men det är för tidigt att säga något om det för min del.

– Min roll i det hela handlar om att jobba med sponsorer. Sen gäller det att få publik att strömma till när det är match och att ha Ikaros Smederna som ett varumärke, så att det blir intressant med speedway i Eskilstuna.

Styrelsen tillträder omgående efter lördagens årsmöte.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".