Sörmland

Bönder i protest mot dansk ekomjölk

Arla Foods ska i maj börja importera dansk ekologisk mjölk till Sverige, för att sedan sälja det till ett billigare pris än den vanliga ekomjölken. Under Arla Foods möte i veckan i Flen var flera bönder irriterade på det nya beslutet, bland annat eftersom de är rädda för att bli utkonkurrerade av den danska ekomjölken.

– På lång sikt kommer kanske de svenska mjölkbönderna decimeras år efter år, säger Karin Torell, sörmländsk mjölkbonde. Det kommer att bli så, om det här fortsätter. Hur tänker man om man tänker sig att man ska frakta ekomjölk från Danmark för att sälja i Sverige. Det låter helt fel.

Arla Foods säger att de väljer att sälja den danska mjölken i Sverige eftersom Arla vill nå en kundgrupp som köper billigare mjölk, så att de också ska köpa ekomjölk. Enligt Arla handlar det också om att de inte har tillräckligt mycket ekomjölk i Sverige. Efterfrågan är för stor och då blir den danska mjölken en lösning.

Både den svenska och den danska ekomjölken kommer att vara kravmärkt, med det kommer att stå på den danska mjölken att den kommer från Danmark och den kommer att säljas i klövermjölksförpackningar. Den danska mjölken kommer inte att vara färsk, utan den har blivit behandlad för att hålla längre, något som Karin Torell inte gillar.

– Vi är vana vid att dricka färsk mjölk, säger Karin Torell. Jag hoppas att de svenska konsumenterna förstår det felaktiga i det hela och att den som vill köpa medvetet ekologisk mjölk inte väljer mjölk som har transporterats genom hela landet och upp hit.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista