Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvångsvård av missbrukare ökar i Eskilstuna

Eskilstuna är den kommun i länet där tvångsvård av missbrukare ökar mest. Under många år blev 2-3 personer per år tvångsplacerade i LVM-hem. Förra året var det åtta, och hittills i år nio.
-Det det mest beror på är att det är en ny klientgrupp och det är ett annat missbruk, säger Mats-Ola Jansson, biträdande enhetschef på vuxenenheten i Eskilstuna. I vårt fall innebär det att det är fler och fler yngre. Under den här våren så är det av nio stycken så är det sju som är födda på sent sjuttiotal och början på åttiotal. Det är ett kompakt blandmissbruk med heroin som bas. LVM, lagen om vård av missbrukare, är en tvångsbehandling som svårare missbrukare döms till. Innan det går så långt går det att söka behandling på frivillig väg. Tidigare var det bara enstaka personer per år i Eskilstuna som dömdes till LVM. LVM kan bara vuxna missbrukare dömas till, och det är framförallt unga vuxna missbrukare som är den växande gruppen, enligt Mats-Ola Jansson. Och han menar att samhället måste gå in mycket tidigare än vad man gör i dag för att få ner antalet tunga missbrukare. -Man måste börja i skolan. Vi vet av erfarenhet att starten på ett missbruk kommer i elva-tolvårsåldern och det är utifrån det som man måste börja arbeta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".