ESKILSTUNA

Antalet ungdomsgäng ökar

Problemen med ungdomsgäng har ökat i Eskilstuna. Det säger polisen som ser en allvarlig trend över ungdomar som söker sig till brottsliga gäng för att få uppmärksamhet och gemenskap.

– När dagens ungdomsgäng ger sig på någon enstaka person är det ganska rått. Så upplevde jag inte att det var tidigare. Det fanns gäng som gav sig på folk men ofta utav en orsak. Det är ganska oprovocerat idag, säger Thomas Bergqvist som arbetar mycket mot ungdomsbrottslighet.

Ungdomsbrottsligheten har blivit mer gängrelaterad. Nu handlar det mer om uppmärksamhet, gemenskap och attityd, enligt Tomas Bergqvist. Antalet ungdomar som är med i kriminella gäng är inte många men de gängen som finns gör ofta mycket väsen av sig.

Det handlar oftast om snatteri, stölder, skadegörelse och andra ordningsbrott men ibland även värre saker. Oftast skapas gängets kontaktnät i skolan. Dessutom riskerar flera av dom här ungdomarna att hamna i organiserad brottslighet när de blir äldre eftersom kriminella organisationer tittar efter medlemmar i sådana gäng.

– Om det här sker i ett område med mycket hög arbetslöshet och liknande infinner ju sig en uppfattning om att det inte spelar någon roll vad man gör. Ungdomarna tycker att det är kört i alla fall, säger Thomas Bergqvist i Eskilstuna.

David Nilsson Hamne
david.nilsson.hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".