Sjukskrivningarna minskar i Sörmland

Antalet sjukskrivningar minskar i länet. Allt färre är sjukskrivna på heltid, och det är ett klart trendbrott, eftersom sjuktalen länge har ökat. Det säger Solveig Lindblom som är chef på Försäkringskassan i Sörmland.
-Man kan ibland arbeta sig frisk. Man kan slippa biverkningarna av en hel sjukskrivning om man kan vara på jobbet en liten stund varje dag, med lämpliga arbetsuppgifter, säger Solveig Lindblom på Försäkringskassan. I juni i år betalade försäkringskassan i Sörmland ut sjukersättning till 9 000 personer. Det är 3,6 procent färre än juni förra året. Vad det beror på är däremot svårare att säga, enligt Solveig Lindblom, och än så länge vet man inte i vilka grupper i samhället som sjukskrivningarna minskar. -Vi har inte kunnat göra såna analyser än, men det ska vi göra, säger Solveig Lindblom. Men samtidigt som sjukskrivningarna minskar så ökar kostnaderna, och det beror på att sjukpenningen, alltså hur mycket man som sjuk får ut per dag, har höjts. Målet är att komma ner till drygt tre tusen sjukfall per år 2008, lika många som det var 1997. -Men dit är det lång väg att gå, säger Solveig Lindbolm. Vi hoppas att den här positiva utvecklingen fortsätter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".