sörmland

Tuffa tider för präster

Var femte präst riskerar att bli utbränd. Det visar en avhandling som gjorts av religionspsykologen Lennart Belfrage. Och orsaken är många gånger att prästerna inte är säkra på vilken roll de har i dagens samhälle och att kyrkan ifrågasätts allt mer. 

– Det är svårt att vara präst för det finns så många olika förväntningar från olika håll, säger Julia Bjerleus som är präst i Strängnäs.

Enligt den avhandling som Lennart Belfrage gjort genomgår Svenska kyrkan just nu en djup identitetskris. Och det här får konsekvenser för prästerna som inte längre vet vad som förväntas av dem.

En mycket liten del av svenskarna har i dag en nära relation till kyrkan, vilket gjort att den centrala roll som kyrkan haft i nära 500 år börjar suddas ut.

Samtidigt finns det stora skillnader i hur kyrkorådet, som styr församlingens arbete så det sker mot uppsatta mål ser på prästyrket och hur prästerna själva ser på det.

Julia Bjerleus som arbetat som präst i sex år menar till exempel att kyrkorådets önskan om att kyrkan ska få fler besökare ibland blir en belastning.

– Man vill ju det förstås, men när det inte är så så finns det ju en kollision i det, menar Bjerleus.

Hon menar att det kan vara nedslående att lägga ner väldigt mycket tid på att det blir bra för kyrkobesökaren och sen sitter det kanske bara tre personer i kyrkbänkarna.

Kajsa Flygt-Jonsson är personalkonsulent i Strängnäs stift, och på frågan om det inte kan vara positivt att prästerna ifrågasätter sin yrkesroll svarar hon:

– Det tror jag absolut, särskilt om det sker i dialog med andra för man kan inte lösa det ensam på sin kammare, menar Kajsa Flygt-Jonsson.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".