Polisen försvarar stor polisinsats vid Kuggnäs

Polisinsatsen i samband med musikfesten på Kuggnäs motorgård utanför Nyköping i helgen är den största i Sörmland sedan toppmötet med EU:s utrikesministrar för två år sen. Det var lugnt vid festen och det blev inte de bråk mellan högerextremister och vänsteranhängare som hade befarats.
Trots det anser polisens pressansvarige, Jan Törnblom att den stora insatsen var motiverad: - Det är kanske den insats vi gjorde som har gjort att det blev så lugnt. Hade vi tagit bort ex antal poliser hade vi kanske fått ett annat resultat. Det var i samband med den antirasistiska demonstrationen i fredags som polisens speciella kommendering kring kuggnäsfesten startade. Ett 40-tal poliser deltog varav ett par piketenheter från Stockholm och en inlånad polishelikopter. Polisinsatserna fortsatte på fredagskvällen, samt under lördagen då cirka 25 poliser tjänstgjorde, allt enligt polisens egna uppgifter. "Måste känna sig trygga" Enligt pressansvarige Jan Törnblom så är kostnaderna för kommenderingen ännu inte summerade, men han säger att insatsen är den största i sörmland sedan eu-minstermötet i Nyköping i maj 2001. Enligt Jan Törnblom fanns delar av den högerextremistiska svansen på plats, personer som brukar följa de starkt nationalistiska banden som uppträdde på festen. Och oron inför detta var polisen tvungen att ta på allvar: - Den oro som fanns från allmänheten gjorde att vi var tvungna att se till att de kände sig trygga och det oavsett arrangemang. Kommenderingen resulterade i en anmälan om hets mot folkgrupp och fyra omhändertaganden för fylleri. Polisen har dessutom skrivit ett 30-tal rapporter om trafikbrott och tagit cirka 500 alkoholutandningsprover på bilförare i anslutning till festen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".