SÖRMLAND

Färre kvinnor i bolagsstyrelserna

För första gången på flera år blir det nu färre kvinnor i de svenska bolagsstyrelserna. Detta enligt en sammanställning från riksdagens utredningstjänst. Sörmlänningen Gunvor G Ericson sitter i riksdagen för miljöpartiet och hon säger att hon inte tror att frivillighet är en väg som fungerar om bolagsstyrelserna ska kunna uppnå jämställdhet.

– Frivillighet fungerar inte. Det behövs politik som fungerar. Norge har lagstiftat om kvotering med goda resultat. Jag har därför bjudit in representanter för den norska regeringen till ett seminarium i Riksdagen under onsdagen den 25 mars, säger Gunvor G Ericson.

Det är en ny sammanställning som Riksdagens utredningstjänst gjort på Miljöpartiets uppdrag som visar att det inte blir fler kvinnor i de 20 största svenska bolagsstyrelserna 2009. I vissa styrelser blir det färre kvinnor.

– Jag är mycket kritisk att det inte kommer in några ytterligare kvinnor i bolagsstyrelserna. I de få fall där det har blivit en större procentuell andel kvinnor i styrelserna beror det på att man har minskat styrelsens storlek.

Undersökningen baseras på de förslag företagens valberedningar lagt, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Gunvor G Ericson.

– Fler kvinnor i styrelser och företagsledningar är något som både företagen och deras kunder kommer tjäna på, säger Gunvor G Ericson.

På onsdagens seminarium i Riksdagen kommer Kjell Erik Öje, statssekreterare Likastillingsdepartementet, att redogöra för hur man i Norge genom lagstiftning ökat kvinnorepresentationen i styrelser till nästan 40 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista