Allt grövre vapen bland ungdomar

Antalet ungdomar mellan 15 och 17 år misstänkta för vapenbrott i sörmland har ökat under de senaste tre åren. Statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet, visar att antalet misstänkta vapenbrott ökat med drygt 30 procent, från totalt 21 stycken år 2000 till 30 stycken förra året.
Sörmland följer den ökning som skett runt om i landet i stort när det gäller ungdommar mellan 15 till 17 år gamla. I landet i övrigt har dock ökningen varit större än här. Enligt BRÅ har det skett en ökning med 40 procent de senaste tre åren. Tidigare var det vanligare att ungdommar beväpnade sig med knivar. Utvecklingen har dock gått mot allt grövre vapen. Bland annat gäller det rena handelsvapen men också så kallade soft air guns som kan köpas på flera håll i Eskilstuna av den som är över 18 år. Att allt fler vapen finns i omlopp är något som polisen känt till ett tag och utvecklingen är oroande, enligt Sylvan Appelgren på polisens ungdomsgrupp i Eskilstuna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".